+420 604 628 269,   info@trxblansko.cz

Následuje: Dnes žádné plánované lekce

Články

Zpět na články
  • Vložil Radka Jelínková

TANEC, VYSTŘÍDEJTE STEREOTYPNÍ CVIČENÍ A POŘÁDNĚ SE ODVAŽTE!

 

Už jste zkusili tanec jako další variantu tréninku? Možná právě tanec pro vás může být ten správný nakopávač. Můžete vyměnit jeden domácí workout za tanec a uvidíte, jak vás to namotivuje a třeba v sobě probudíte skryté taneční vlohy. Každopádně není co ztratit. Dosáhnout zdravého těla a vyrýsované postavy nemusíte pouze zvedáním haldy železa, jsou i jiné způsoby, takže nezoufejte. Během tance se navíc můžete skvěle pobavit a nic moc na to nepotřebujete. Nějakého člena rodiny snad seženete a pak už je to easy. Dobrou náladu a motivaci podpoříte pořádnou muzikou a můžete se na to vrhnout a unášet se rytmem.

V tomto článku se podíváme na to, proč je tanec tak skvělý pro naše tělo. Jaké jsou jeho hlavní benefity, a co jste o tanci jako formě workoutu ještě neslyšeli.

Jen pro ujasnění, tanec kombinuje kardio spolu se silovým tréninkem, a právě proto je to skvělý pomocník, jak zapřáhnout celé tělo. Navíc nesmírnou výhodou tance je, že je pro každého. Existuje nespočet různých typů tance, takže si vybere opravdu každý.

Proč zkusit tanec?

1. Tanec jako spalovač kalorií

Hledáte efektivní aktivitu, kde spálíte hodně kalorií? Tanec bude skvělá volba. Při tanci spálíte cca 300 kcal během 30 minut, což je zhruba srovnatelné při běhu či plavání. Možná vás napadá otázka, jak je to možné. Je to kvůli tomu, že při tanci zapojujete celé tělo a pohybujete se do všech stran, kdežto například při běhu se pohybujete rytmicky v určitém směru. Zjednodušeně řečeno, kdyby bylo běhání jako řízení auta po dálnici, tak by byl tanec řízení středem centra města, které je plno různých překážek. Samozřejmě je důležité vzít v potaz intenzitu a typ konkrétního tance, kde se pak vydaná energie bude zásadně lišit.

Jaký typ tance zkusit? Na youtube najdete nespočet tanečních workoutů, které můžete vyzkoušet podle toho, co je vám blízké. Zkus například vyzkoušet několik různých lekcí, každý týden jiný a uvidíte co vám sedne. Pak už se člověk může zaměřit na kvalitnější lekce od profi trénérů, kteří vám určitě rádi poradí online. Pokud chcete zkusit rytmy BACHATA DANCE i ty naleznete na našich stránkách v rezervačním systému. Naleznete zde lekce zaměřené na techniku, ale i BACHATA WORKOUT u kterých se pěkně zapotíte.Videa naleznete zde http://www.trxblansko.cz/system/uzivatelsky-panel/  Fantazii se meze nekladou, pro inspiraci můžete vyzkoušet například: hip-hop, hip-hop tabata, balet, salsa, zumba, břišní tanec, atd.

2. Zdraví a forma

Tanec je cvičení s vlastní vahou a proto tělo nepřetěžujete, ale máte určitou svobodu, jaký pohyb a provedení zvolíte. Pokud cítíte, že vaše tělo během tance nemůže, nebo je unavené, vše, co je potřeba udělat, je změnit směr pohybu a pokračovat. Rozmanitost tance je obrovská. Tanec má rozhodně i značný vliv na klouby a budování svalové hmoty, či rýsování. Díky různým úkrokům do stran, poskokům a celou sadou různých pohybů můžete aktivovat svalové partie, o kterých jste možná ani nevěděli. Tancem tedy nejen posilujete a budujete svalovou hmotu, ale zásadním způsobem zlepšujete i koordinaci těla.

Pravidelné lekce tance mají také vliv na zlepšení kardiovaskulárního systému, jinak řečeno zlepšuje se průtok krve v těle, a tím pádem se také zlepšuje činnost srdce.

3. Dobrá nálada

Jako při jakékoliv jiné sportovní aktivitě i při tanci se vyplavují endorifiny, hormony štěstí. To ale není vše, tanec může dodat energii, namotivovat, snížit stres atd. To už ale musíte zjistit sami, jaký efekt na vás, právě tanec, má. Ne nadarmo se říká, že lidé žijící v Latinské Americe jsou ti nejšťastnější lidé na světě. Osobní zkušenost mám právě z života v Kolumbii, kde lidé doslova „tančí, kudy chodí“, a je úplně jedno jestli vám je 10 nebo 50 let. Není tomu tím, že mají hromadu peněz, nebo skvělou kariéru. Prostě a jednoduše se umí bavit a užívat si život na plno a k tomu pro ně neodmyslitelně patří tanec.

Mimo jiné je tanec jeden ze způsobů terapie pro ty, kteří mají panické úzkosti či mají strach z mluvení na veřejnosti. Pokud se člověk dokáže odvázat při tanci, bude pak menší problém mluvit na veřejnosti před cizími lidmi. Zajímavostí je, že studie potvrzují vliv tance na zmírnění stresu, a tedy i snížení rizika demence ve stáří.

Zkusíte tedy zařadit tanec nebo alespoň některé cviky inspirované tencem? Důležité zůstává, hýbat se, jakou formu zvolíte je už jen na vás. V případě jakýchkoliv dotazů nám napište, rádi poradíme! 

Autor: Viktorie Holubová