+420 604 628 269,   info@trxblansko.cz

Následuje: Dnes žádné plánované lekce

Články

Zpět na články
  • Vložil Radka Jelínková

Největší letní kalorické bomby, pozor na ně!

Léto v plném proudu, konečně si můžeme užívat teplých letních večerů s přáteli, nebo vyrazit na nějakou domácí párty, či jinou akci. Dny jsou jako stvořené k různým výletům do přírody, k vodě nebo za sportem.


Ale mimo těchto úžasných věci s sebou léto nese také pár nástrah, které se týkají našeho stravování.
Jaké jsou největší letní kalorické bomby? Na co si dát pozor?

 

  • Nealkoholické nápoje plné cukru. Jedná se především o džusy, limonády, slazené minerálky a točené limonády.  V jednom půl litru, můžete vypít až 40g cukru a to je opravdu příliš.
  • Alkohol a alkoholické míchané nápoje.
  • Ledové kávy, zmrzliny, mléčné koktejly. Věděli jste, že taková ledová káva se zmrzlinou a šlehačkou může mít až 2500 kJ? To už je slušná porce oběda :)
  • Velké množství ovoce. Doporučujeme maximálně 300g ovoce, volte raději zeleninu.
  • Letní grilování. Tučné sýry, klobásy, masa. Spousta dresinků, slaných pochutin a alkoholu, jednou za čas neuškodí. Hlavně to nepřehnat.
  • Letní akce a výlety. V různých bistrech a rychlých občerstvení většinou nesežene moc hodnotného jídla, hranolky a klobásy a slazené limonády. No nic moc :)

Krom různých potravin léto provází také několik špatných zvyků, které Vám kazí vaši snahu zhubnout či si udržet postavu. Jedná se především o:


1.    Přes den jíte pouze ovoce a zeleninu, ale večer byste snědly celou lednici
Dávejte si pozor kolik přes den přijmete kalorií, pokud snídáte malý jogurt s ovocem, poté si dáte okurku a na oběd zeleninový salát, není se čemu divit, že večer máte obrovský hlad a snažíte se dojíst a tím pádem toho sníte mnohem více než by bylo zdrávo. Snažte se dodržovat poměry makroživin, tak jako celý rok, pokud chcete snížit váhu uberte trochu na sacharidech a tucích a nahraďte je zeleninou.


2.    Do zeleninových salátu dáváte příliš kalorických dresinků a oleje
Přidat do zeleninového salátu trochu jogurtového dresinku nebo kvalitního rostlinného oleje je naprosto v pořádku, poraz ale na množství oleje, bohatě Vám stačí do salátu čajová lžička oleje, či polévková lžíce kvalitního jogurtového dresinku.


3.    Jíte obrovské množství ovoce, protože je přece zdravé
Ovoce je plné vitamínů, minerálních látek, antioxidantů, vlákniny a dalších prospěšných látek, často tedy máte pocit, že je zdravé a můžete ho sníst kolik chcete. Bohužel kromě prospěšných látek je ovoce také plné cukrů a proto i množství ovoce je potřeba hlídat. Doporučujeme přijmou maximálně 300 g ovoce za den :) Dejte šanci zelené zelenině u té se tolik hlídat nemusíte.


 

4.    Časté grilování a s tím spojené přejídání tučným masem a uzeninami
Češi miluji letní grilovačky, bohužel většina z nich má nutkavou potřebu ochutnat od každé dobroty celou porci. Tedy za odpolední grilování jste schopní sníst svůj celodenní kalorický příjem a někdy díky alkoholu mnohem a mnohem více. Díky grilovačkám také přijmete obrovské množství tuků, tučné maso, klobásky a hermelíny a samozřejmě tučné dresinky dost často vyčerpají váš příjem tuků na několik dní dopředu. Je samozřejmě si letní grilování užít, ale je třeba volit správné potraviny a zbytečně se nepřejídat.


5.    Nekontrolujete množství alkoholu a nealko slazených nápojů
O náročnosti alkoholu jsme psali v předchozím článku. Pokud si dáte jeden ochucený birel nebo jedno malé pivo k masu nebo na osvěžení samozřejmě se nic dramatického nestane. Jen to s letním osvěžením moc nepřehánějte. Nezapomínejte na to, že maximální denní příjem alkoholu pro muže je 20g alkoholu ( 0,5l piva, 2dcl vína, 40ml tvrdého alkoholu) a pro ženy jen 10g alkoholu.

Užívejte si léto s rodinou a přáteli plnými doušky, jen nezapomínejte, že je možné si dát cokoliv, jen v omezeném množství :) Nic se nemá přehánět.