+420 604 628 269,   info@trxblansko.cz

Následuje: Dnes žádné plánované lekce

Články

Zpět na články
  • Vložil Radka Jelínková

Trápí Vás bolesti zad či svalové dysbalance? Zkuste SM SYSTÉM

SM systém je rehabilitační metoda, která se skládá ze souboru cviků se speciálními pružnými lany. Díky tomuto cvičení aktivujete spirální svalové řetězce, které funkčně působí na stabilizaci a mobilizaci páteře. Stabilita (pevnost) a mobilita (pohyblivost, pružnost) jsou dvě vlastnosti páteře, které se navzájem ovlivňují, a jedna bez druhé nemůže existovat.

Jedná se o komplexní úspěšnou léčebnou metodu, kterou přes 30 let vyvíjel a do klinické praxe uvedl MUDr. Richard Smíšek (proto se někdy říká „Smíškova metoda“), a kterou dále rozvíjí jeho dvě dcery a řada vyškolených specialistů po celém světě. MUDr. Smíšek vychází z předpokladu, že pravidelným cvičením lze docílit obnovy narušené spirální stability u téměř každého pacienta.

Pro koho je vhodné cvičení?

Cvičení SM systému je vhodné pro všechny věkové kategorie od dětí od pěti let, přes dospělé, seniory, těhotné, až po sportovce. SM systém je vhodné začít cvičit, pokud chceme odstranit svalové dysbalance, zlepšit vadné držení těla, korigovat pohyb či uvolnit a regenerovat meziobratlové ploténky. SM Systém funguje i jako optimální kondiční a protahovací cvičení celého těla. Cvičení SM systému je užitečné pro lidi s bolestmi zad a bolestmi končetinových kloubů. Ulevíte s ním kloubům kyčelním, kolenním, ramenním, ale i kloubům nohy a nožní klenbě.

SM systém může sloužit jako:

· Konzervativní metoda léčby výhřezů meziobratlové ploténky

· Prevence proti bolestem zad a degenerativním změnám na páteři

· Kompenzační cvičení jednostranného zatížení u sportovců

· Léčba skoliózy

· Korekce plochonoží

· Zlepšení stability a chůze

· Uvolnění velkých kloubů a celé pánevní oblasti

·Rehabilitace po výměně velkých kloubů či úrazech (zvětšování kloubní pohyblivosti)

Princip SM systému:

Při správném cvičení dochází k aktivaci spirálních svalových řetězců, které obtáčejí trup směrem vzhůru a dochází k tzv. Trakci (natažení/protažení) páteře, stejně jako při správné chůzi. Tímto pohybem se sníží tlak na meziobratlové ploténky, dojde k oddálení obratlů od sebe a vznikne tak dostatečný prostor pro regeneraci, výživu a léčbu meziobratlových plotének.

Autor: Václav Tofl