+420 604 628 269,   info@trxblansko.cz

Následuje: Dnes žádné plánované lekce

Články

Zpět na články
  • Vložil Radka Jelínková

TIPY A TRIKY JAK SI Z TRÉNINKU UDĚLAT ZVYK A VYTRVAT

… aneb Balanc! Pravidelný pohyb!Vyvážená strava!Spokojenost!


Jak se stane ze cvičení závislost? A jak si nastavit řád a pravidelnost ve cvičení, když každodenních starostí je fůra?

Jenom si zdřímnu ještě na minutku. Už je stejně pozdě a hrozná tma venku. Nezačalo trochu pršet? Měla bych si dát sváču a pak půjdu běhat. To je sakriš nepořádek, musím uklidit, okamžitě. Není navařano. Jsem úplně utahaná. Bolí mě hlava. Vždyť jsem si dala tak náročnej trénink minule… Hmmm nepřipadá vám to povědomé? Ano, tak tohle bohužel občas potkává všechny z nás. Důležité ale je, nenechat se zlákat všemi možnými nástrahy, které nám přichází do cesty, a přesto se odhodlat.Důležité ale je, vnímat signály svého těla a vycítit, kdy se jedná pouze o lenost a kdy se opravdu necítíme dobře. Držet se plánu je skvělé a rozhodně nám to pomůže v konzistentní práci, o což by nám mělo jít primárně, ale nezapomínejte naslouchat svému tělu.

Jak se tedy vymotat z bludného kruhu, kdy vždycky v pondělí začnu makat na 100 % a ke konci týdne už lezu po zemi, což završím víkendovou žranicí, protože to už stejně nemá cenu. Mně se často stávalo, že jsem si například nastavila velmi náročný tréninkový plán, do toho pracovala od nevidím do nevidím, a ještě chtěla stihnout každou party. No, není žádným překvapením, že to úplně nefungovalo, a nakonec jsem odpadla s horečkami. Přetrénovaná, unavená, vystresovaná a s pocitem, že nic nestíhám. Možná znáte něco podobného i vy sami, občas toho chceme až příliš a klademe na sebe nereálné nároky, nevadí. Člověk alespoň zjistí, že takhle to nejde, poučí se a nastaví si vhodnější plán, vyhovující životnímu stylu. 

Cvičení spolu se stravou by měl být prostředek, jak se cítit lépe, mít energii, sílu a dobrou náladu. Nebýt vystresovaný a vyřízený. Proto je důležité tréninkové jednotky a jídlo přizpůsobit vašemu životnímu stylu. 

Můžete se položit například tyto otázky: Jak se doposud stravujete? Jste s tím spokojeni a cítíte se dobře? Máte spíše sedavou práci, nebo aktivní? Trpíte nějakými zdravotními problémy? Kolik času chcete investovat do cvičení? Je to optimální? Můžete do cvičení zapojit své blízké, abyste se motivovali a bavili zároveň? Jaký bude váš další krok? Jaký je váš cíl? Nevíte, jak začít a chcete poradit? Oslovíte kamaráda nebo trenéra o pomoc?

Než se do samotného trénování vrhnete je super položit si například tyhle otázky a zamyslet se, jaká jsou vaše očekávání. Budete pak mnohem více motivovaní, a hlavně budete vědět pravý důvod proč to děláte.

Vytvořte si ze cvičení zvyk!

Lehce se to řekne, hůře udělá. To je jasné, hlavně když člověk prochází nějakým horším životním období (díky coronaviru například :D), když si ale osvojíte nové zvyky a bude se jich držet, může vám právě tohle pomoci vymotat se z negativních myšlenek. Díky striktnímu držení plánu už není čas na pochyby a depky.Jakmile je něco jasně naplánované, tak není prostor na přemýšlení, zda se mi chce nebo ne. Prostě jsem si to napsala do diáře, takže neexistuje nejít. Do práce taky musíte, i když se vám nechce (teda většinou :D). 

Existují ale různé strategie a triky, které vám můžou pomoci udržet si novou rutinu. Tohle jsou typy, které fungovaly u mě, ale netvrdím, že jsou to kdovíjaká kouzla. Vždy je rozhodnutí na vás samých. Na každého může fungovat něco jiného, je na vás přijít na to, co to bude.

1.    Rozvrh 

Nastavit si den, čas, místo, typ workoutu. Když dopředu víte přesně, co se bude dít, je mnohem složitější se na to vykašlat. Zároveň jste psychicky připraveni a přesně víte, co vás čeká.


2.    Reálné a splnitelné cíle.

Nakládejte si konzistentně a velmi pomalu. Čím pomalejší tempo si nastavíte, tím spíše bude vaše práce konzistentnější.
Nastavte si tréninky tak, aby bylo jednoduché jejich splnění, a to hlavně ze začátku. Takhle trénink spíše úspěšně splníte a můžete přidávat. Ideální je si dát krátkodobé i dlouhodobé cíle. Můžete začít například s cílem uběhnout týdenně 40 km, no a doplnit si kolik bude váš měsíční a tříměsíční cíl.  Pokud jste úplný nováček a chcete se pustit do běhání, může vašim cílem být například 3 x týdně si obuju tenisky a oběhnu chalupu. Jde o to vytvořit si zvyk a někde začít. Uvidíte, výsledky budou přicházet časem samy. 

3.    Buďte flexibilní

Zároveň je velmi důležité nezbláznit se z toho, pokud náhodou nebudete moci svůj naplánovaný trénink splnit, není to konec světa. Snažte se ale držet dlouhodobého plánu, nevěšet hlavu a pokračovat dále. Pokud zjistíte, že vám váš nastavený plán nesedí, nevadí, můžete ho upravit podle aktuální životní situace. Je ale důležité vycítit, jestli to tak opravdu je, nebo se vám jen nechce. 

Kamarád se vás zeptá, zda nechcete jít hrát tenis a vy máte v plánu 8km běh. Nebojte se občas improvizovat a vystoupit z rutiny. Bude to zase něco jiného a kardio si splníte stejně, takže proč ne? Vystoupení z vaší rutiny může mít naopak velmi pozitivní efekt na váš progres.

4.    Zapoj kamarády a blízké 

Zapojit můžete kamarády, rodinu, sousedy, prostě kohokoliv. Určitě to bude příjemná motivace a nakopnutí v tréninku setrvat. 

5.    Pochvala a odměna
Děláte to pro sebe, to je jasný, ale nebojte se odměnit. Může to být skvělá snídaně po běhu, ale například i nová kabelka nebo třeba boty na běh po měsíci dodržování tréninkového plánu, proč ne?:)

Závěrem, kdo chce a může, makejte na sobě, učte se, posouvejte svoje hranice a nikdy to nevzdávejte. Výsledky se neukážou za týden ani měsíc, ale na základě konzistentní práce a vytrvání. Zamilujte se do tréninkového procesu a výsledky už budou jen třešnička na dortu. Pokud potřebujete poradit, nebo se jen třeba ujistit, zda máte tréninkový plán dobře nastavený, neváhejte mi napsat a já vám ráda pomůžu. 

Autor. Viktorie Holubová