+420 604 628 269,   info@trxblansko.cz

Následuje: Pátek 19.4. 17:15 TRX - mírně pokročilí

Články

Zpět na články
  • Vložil Radka Jelínková

POHYB JAKO LÉK

Pohyb, jako lék. 


Náš imunitní systém je do značné míry v našich rukou, tak proč ho nepodpořit a předcházet tak nájezdům různých virů. Způsob, jakým se naše tělo vypořádává z vnějšími hrozbami dokážeme sami ovlivnit pomocí stravy, růžných doplňků potravy, ale také fyzickými aktivitami, na které se v tomto článku zaměříme. 


Nejenže pravidelné cvičení zpomaluje proces stárnutí, ale také má vliv na možný vznik různých onemocnění. Sedavý způsob života bez fyzických aktivit zvyšuje riziko vzniku chronických onemocnění a to je fakt. Fyzický stav je samozřejmě propojený s našim psychickým rozpoložením, tudíž když člověk cvičí, vyplavují se endorfiny a dobrá nálada zaplaví organismus. Dobrý fyzický a psychický stav, jinými slovy organismus v plné síle, který zvládá bojovat s viry mnohem lepé, a jen tak nepodlehne. 

            

Aktuální covidová pandemie je velká hrozba a způsobuje obavy a strachy většině z nás. Vláda této situaci moc nenapomáhá svými zmatenými opatřeními, měnícími se jako na běžícím pásu. Nejistá situace vyvolává v lidech strach a tak by to být nemělo. Respekt ano, strach ne. Zapojit rozum a dělat co se dá, abychom to vše zvládli jak po fyzické, psychické i ekonomické stránce. Proto je prevence, jedna z nejdůležitějších věcí, které momentálně můžeme dělat. Zavírat se před světem by mělo pouze negativní dopad na naši psychiku a pak už se vezeme. Omezování pohybu může mít mnohem větší dopady, než se na první pohled může jevit, a to například v podobě celkového zpomalení organismu a metabolismu, zhoršení celkové kondice a hromadění energie, které tělo nevyužije. Tyto a mnohé další komplikace mohou vést ke vzniku mnoha onemocnění, nehledě na zásadní ekonomický dopad, což se ve výsledku může podepsat na zhoršení celkového zdravotního stavu celé společnosti. Sedavý způsob života s velmi omezeným pohybem, nemožnost interakce s ostatními, mohou vést až k vážným onemocněním, jako je například deprese, rakovina, diabetes, kardiovaskulární onemocnění a celkově se zvyšující mortalita. Pohyb a aktivní životní styl je klíčem, jak se z toho všeho chaosu nezbláznit a zůstat v dobrém fyzickém a psychickém stavu.  

Co tedy dělat bez porušování vládních nařízení?

  • Cvičit, jak to jen jde, a jak nám to naše možnosti dovolí. Řešením je tedy kreativita, nebojte se zkoušet jiné druhy sportů, nebo zkuste vymyslet variantu vašeho oblíbeného sportu doma či venku. Co máte rádi? Je to fitko, ale cvičení doma vás prostě nebaví? Vemte kamaráda a zkuste cvičit v parku. Můžete oslovit trenéra, který vám vytvoří takový venkovní trénink, který vás bude bavit. A jestli vám je venku zima, zkuste takový venkovní trénink, který bude rychlý a intenzivní. Budete mít odtrénováno, ani nebudete vědět jak. 

 Je to asi trochu klišé, ale kdo chce, hledá způsoby a kdo nechce, hledá výmluvy. 

  • Cviky na mobilitu mohou mít vliv na náš celkový respirační systém, proto zařazujte tento typ cvičení. Vhodná může být například i jóga, která nám může pomoci jak po fyzické stránce, ale i po té psychické. Zapojit můžete i různé cvičící pomůcky v podobě různých expandérů, podložek, bosu, míčů atd. Takové rychlejší protažení můžete proložit v průběhu práce, a tak budete možná efektivnější a kreativnější. 

 

  • Způsob, jak zůstat v pohybu může být i například několik procházek denně. I když se nám častokrát do toho pochmurného počasí nechce, tak nakonec budeme rádi, že jsme se odhodlali. Čerstvý vzduch prostě dělá divy, tudíž i sebemenší procházka každý den má rozhodně význam v dlouhodobém měřítku.         
  • Máte homeoffice a děti se učí z domova? Tohle může být kolikrát docela blázinec. Přehršle energie, každodenní problémy a celkový kolotoč může být celkem stresující prostředí. Proto vymyslet nějakou sportovní aktivitu, do které se zapojí všichni členové rodiny, nemusí být vůbec na škodu. Zahrát si můžete třeba fotbal na zahradě v rámci polední pauzy, a tak každý přijde na jiné myšlenky a společné soužití budezase u trochu příjemnější. Nejste zrovna fandové fotbalu? Zkusit můžete okopávání zahrádky, pobíhání s pejsky, lední hokej/florbal, tanec, či jakékoliv další aktivity, které vás napadnou. 

 

  • Online lekce je jeden z dalších způsobů, jak ozvláštnit každodenní rutinu. Ať už na youtube, instagramu či facebooku, všude najdete nespočet online lekcí jakéhokoliv charakteru. Výhodou těchto lekcí oproti klasickým video lekcím je ten, že jste v kontaktu s dalšími účastníky a lektorkou. Není to úplně face to face lekce, ale nějakou energii určitě načerpat můžete. Navíc můžete cvičit s lidmi na druhé straně světa, což je zajímavý benefit. Můžete například oslovit i svůj oblíbený gym, kam za normálních okolností chodíte. Dost možná sami produkují různá videa či online lekce, anebo vám minimálně rádi doporučí nějaké ověřené tréninky. Na našich stránkách si i s námi můžete zacvičit například posilovací tréninky na celé tělo, nebo si jen dát rychlovku na břicho.

 

Závěrem bych jen řekla, že i když momentální situace není ideální a každému už tak trochu leze krkem, tak se nevzdávejme. I sebemenší pohyb se počítá, takže i taková obyčejná 10minutová procházka každý den může mít zásadní dopad na naše celkové zdraví a psychické rozpoložení. 

 

Autor: Viktorie Holubová